Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği İçin Bu Sayfada Verilen Örnekleri Kullanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasını açmak için eşlerden birisi Aile Mahkemesine başvurarak anlaşmalı boşanmak istediğini dilekçe yardımıyla bildirir. Eşlerin kendi aralarında hazırladıkları anlaşma protokolünü mahkemeye sunar. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin ikametgâh yeri veya dava öncesinde altı ay ikamet edilen yerdir.

2022 Anlaşmalı Boşanma Şartları

  • Anlaşmalı olarak boşanmak için minimum 1 yıl evlilik süresi şartı bulunmaktadır. Bu süre evlilik yapıldığı tarihten itibaren hesaplanmaktadır.
  • Her iki tarafında anlaşmalı boşanmaya rıza göstermesi gerekmektedir.
  • Çıkacakları davada her iki tarafında hür iradeleriyle boşanmayı kabul ettiklerini belirtmeleri gerekmektedir.
  • Boşanan tarafların boşanmanın getirdiği mali yükümlülükleri ve paylaşılacak olan malları kendi aralarında anlaşarak bölüştürmesi gerekmektedir. Bu durum hakim tarafından uygun bulunması şartı bulunmaktadır.

 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası diğer davalardan farklı olarak işleyiş göstermektedir. Boşanan tarafların arasında hiçbir şekilde uyuşmazlık, anlaşamama durumu olmaması gerekmektedir. Davaya bakan hâkim tarafından eşlerin tüm koşullarda anlaştığı kanaati getirilmelidir.

 

Artık taraflar, evliliğin temellerinin özgür iradeleriyle sarsıldığını iddia ettiklerine göre, hâkimin yapması gereken, beyanın tarafların özgür iradeleri olup olmadığına karar vermek ve boşanma koşullarını gözden geçirmektir. Açıklanan nedenler geçerli bulunursa bu tür davalar hızla sonuca ulaştırılmaktadır. Uygulamada bu kararlar genellikle aynı gün alınmakta ve kararın taraflara yazılı olarak bildirilmesinden sonra tarafların yasal işlem başlatmamaları halinde kısa sürede kesinleşmektedir.

 

Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi Örneği 2022

Aşağıda verilen dilekçe Anlaşmalı Boşanma Dava Dilekçesi örneği verilmiştir. Bu dilekçede yer alan ifadeleri kendi cümleleriniz ve kendi bilgilerinize göre doldurmanız gerekmektedir.

İZMİR AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI :

ADRES:

DAVALI :

ADRES: :

DAVA KONUSU: Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi

AÇIKLAMALAR :

(Bu kısımda evlenme tarihi varsa müşterek çocuk/çocukların sayısı, yaş ve isimleri belirtilir, evlilik birliğinin sarsıldığı ifade edilerek anlaşmalı boşanma kararı alındığı açıklanır. Ek’te sunulan protokole atıf yapılarak evlenmenin mâli sonuçları ve çocukların durumuna ilişkin varılan mutabakat vurgulanır ve mahkemeden boşanma kararı verilmesi talep edilir.)

HUKUKİ NEDENLER : HMK,TMK 166, 168 ve sair yasal düzenlemeler ile yargı içtihatları.

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği…

NETİCE ve TALEP :

Yukarıda arz ve ifade edilen açıklamalar, üzerinde mutabakat sağlanan ekli Protokol ve ilgili yasal mevzuat çerçevesinde anlaşmalı olarak boşanma talebimizin kabulü ile, Ek’te yer alan protokol hükümleri çerçevesinde müşterek çocuklarımızın velâyeti ve sair hususlarda varmış olduğumuz mutabakat metninin boşanma kararının eki olarak sayılmasına karar verilmesi hususunda;

Gereğini takdirlerinize saygılarımla arz ederim. …/…./……

DAVACI

(İsim – İmza)

 

 

Yukarıda belirtilen dilekçe örneğini kendinize göre word dosyasında düzenlemeniz sizler için büyük yarar sağlayacaktır. Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği içerisinde yer alan tüm bilgileri ayrıntılı ve eksiksiz olarak doldurmanız gerekmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar