Sigorta şirketine başvuruda sigorta avukatı gerekli midir?
Hukuki uyuşmazlıklarda, sigortalının ve/veya mağdurun sigorta şirketlerine yapacağı başvuruları bir sigorta avukatı ile takip etmesi hukuki açıdan mağduriyet yaşamasının önüne geçecektir. Bu nedenle sigorta hukuku ile ilgili yaşanan hukuki uyuşmazlıklarda sigorta avukatı ile çalışmanız mağduriyet yaşamamanız açısından önem arz etmektedir.
Özatan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, sigorta hukuku alanında uzman olarak hizmet vermektedir ve bu hizmet ile birlikte kişilerin sigorta şirketleri ile yaşamış olduğu hukuki sorunlara çözüm bulmaktadır. Bu çözümler ışığında; Özatan Hukuk Bürosu, Trafik kazalarına bağlı olarak ortaya çıkan maluliyetlere ilişkin maddi ve manevi tazminat davaları, mal ve diğer tazminatlara ilişkin davalar başta olmak üzere hizmet vermekte olup sigorta hukuku uyuşmazlıklarında sigorta tahkim komisyonunda taraf vekilliği yapmaktadır.
TRAFİK KAZASI TAZMİNATI NEDİR?
Trafik sigortası nedir?
Trafik sigortası, belli bir prim karşılığında, sigortalının uğrayacağı kaza sonucu ölüm, geçici veya sürekli sakatlık ya da iş göremezlik hâlleri için sigorta teminatı sağlar. Sigortacı, aksi kararlaştırılmamışsa, poliçede yazılı bedelden başka, sigortalının yaptığı tedavi giderlerini de ödemekle yükümlüdür.
Trafik kazası hemen hemen her gün meydana geldiği halde birçok kişi tarafından henüz trafik kazası sonucu uğradıkları zararları karşılamalarına yönelik sahip oldukları haklar bilinmemektedir. Trafik kazası sonucunda, kişilerin uğramış oldukları maddi/manevi kayıplar için hukuki yollar mevcuttur.
Trafik kazaları, Ölümlü trafik kazaları, Yaralanmalı trafik kazaları, maddi hasarlı trafik kazaları olarak ayrılmaktadır.
TRAFİK KAZASI TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Trafik kazası tazminat hesaplama geçirilen kazanın ölümlü/yaralı olması durumuna hesaplanmaktadır. Yaralı trafik kazası tazminat hesaplamasında kusur oranı, kaza tarihi, doğum tarihi, maluliyet oranı dikkate alınarak aktüer hesaplama yapılır. Bu noktada trafik kazası tazminatının hesaplanması için trafik kazası avukatından yardım almak hukuki yönden mağduriyet yaşamanıza engel olacaktır. Özatan Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’nda, aktüerya bilirkişi tarafından trafik kazası tazminatı hesaplanarak müvekkile önceden trafik kazası tazminatı hakkında genel bir tutar bilgisi verilerek gerekli başvuruları yapılmaktadır, bu sayede de tazminat tutarında mağduriyetler yaşanmamaktadır.
Ölümlü trafik kazası tazminatında ise mağdur kişiler destekten yoksun kalma tazminatı alabilecek olup bu hesaplamada da kusur oranı, kaza tarihi, doğum tarihi, maluliyet oranı, destek durumu dikkate alınarak aktüer hesaplama yapılır. Destekten yoksun kalma tazminatı, ölen kişinin desteğinden yoksun kalan kişiler tarafından sigorta avukatı aracılığıyla talep edilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, destekten yoksun kalındığının ispatıdır.
KUSUR NASIL BELİRLENİR?
Maddi/manevi tazminatın belirlenmesi için yapılacak olan aktüer hesabında kusur oranı da göz önünde bulundurulduğu için kusur oranı trafik tazminatlarında önemli rol oynamaktadır. Kusur, tali ve asli kusur olmak üzere ikiyi ayrılır.
Trafik kazalarında kusur, tazminat hesaplaması için önem teşkil etmektedir. Kusur, kaza tespit tutanağı, savcılık dosyasında yer alan ifadeler, kusuru tespite yarayan her türlü delil ile alanında uzman olan kusur bilirkişisi tarafından dikkatlice ve titizlikle hesaplanır.
SİGORTA YOKSA TAZMİNAT ALINIR MI?
Mali Mesuliyet Sigortası yaptırmayan araçlar için GÜVENCE HESABI adı altında bir fon adı oluşturulmuş olup sigortası olmayan ama kazaya karışan araç için sigorta avukatı tarafından GÜVENCE HESABI’na başvuru yapılmaktadır. Güvence Hesabı’da aynı diğer sigorta şirketleri vasfında olup gerekli maddi/manevi tazminat taleplerini karşılamaktadır.
YARALANMALI TRAFİK KAZASI MADDİ TAZMİNAT DAVALARI
Trafikte meydana gelen kazalar neticesinde mağdur kişi ve/veya kişilerde oluşan maluliyete ilişkin olarak kusurlu sürücünün sigorta şirketine başvuru yapılmaktadır. Trafik kazasında meydana gelen maluliyet tazminatına (yaralanmalı trafik kazası) ilişkin olarak sigorta şirketinden talep edilecek tazminatlar;
1. Tedavi giderleri. 2. Kazanç kaybı. 3. Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar. 4. Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar olarak Türk Borçlar Kanunu m.54’te belirlenmiştir.
Bedeni hasarlarda (Maluliyet) Tazminat için gerekli belgeler
- Trafik Kaza Tespit Tutanağı
- Sigorta Poliçe örneği / sürücü belgesi
- Savcılık evrakları (ifadeler, fezlekeler dahil olmak üzere)
- Epikrizler / genel adli muayene evrakları
- Engelli durumunu gösterir hastane heyet raporu (Yönetmeliğe uygun)
- Gelir belgesi/SGK döküm
- Reçeteler
Yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte sigorta avukatı tarafından sigorta şirketine maluliyet tazminatı ödenmesi için gerekli başvuru yapılır. Yapılan bu başvurunun sigorta avukatı tarafından yapılması başvurunun takibi ve söz konusu evrakların toplanması açısından önem arz etmektedir.
Sigorta şirketi, yapılan başvurulara 15 iş günü içerisinde dönüş sağlamakla yükümlü olup anılı bu yasal süre içerisinde sigorta şirketi tarafından herhangi bir dönüş sağlanmadığı ya da talebin kısmen veya tamamen reddi halinde hak sahibi kişi SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’na başvurma hakkına sahiptir. Hak sahibi kişi yerel mahkemede de maddi/manevi tazminat davası açabilir.
“Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”
ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZASI MADDİ TAZMİNAT DAVALARI
DESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATI
Trafikte meydana gelen ölümlü kazalar neticesinde ölen kişiden yaşarken destek alan herkes maddi ve/veya manevi tazminat davası açabilmektedir. Ölümlü trafik kazasına ilişkin olarak sigorta şirketinden talep edilecek tazminatlar;
Türk Borçlar Kanunu m.53 gereği ölüm hâlinde uğranılan zararlar özellikle şunlardır;
1. Cenaze giderleri.
2. Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
3. Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar.
Kusurlu sürücünün sigorta şirketinden talep edilebilecektir.
Ölümlü trafik kazasında Tazminat için gerekli belgeler (Destekten yoksun kalma tazminatı)
- Trafik Kaza Tespit Tutanağı
- Sigorta Poliçe örneği / sürücü belgesi
- Savcılık evrakları
- Gelir belgesi/SGK döküm
- Mirasçılık belgesi
- Nüfus kayıt örneği
- Ölüm belgesi
Yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte sigorta avukatı tarafından sigorta şirketine destekten yoksun kalma tazminatı vb tazminatların ödenmesi için gerekli başvuru yapılır.
TRAFİK KAZALARINDA MANEVİ TAZMİNAT DSigorta şirketine başvuruda sigorta avukatı gerekli midir?AVALARI
Trafik kazalarına bağlı olarak meydana gelen maluliyet tazminatı veya destekten yoksun kalma tazminatı dışında, trafik kazası nedeniyle mağdurda yaşanan manevi çöküntü durumu için manevi tazminat davası açılmaktadır.
Manevi tazminat talebi kişi de sebepsiz zenginleşmeye neden olmayacak şekilde mahkeme tarafından takdir edilir.
Trafik kazası neticesinde yaralanan kişi maddi tazminat davası dışında manevi tazminat davası açabilir. Trafik kazası neticesinde “ağır bedensel zarar” (uzuv kaybı, hayati fonksiyonlarını yerine getirememesi) halinde yaralanan kişinin yakınları olarak sadece (anne, baba, eş, çocuk, nişanlı) manevi tazminat davası açabilmektedir.
Trafik kazasında manevi tazminat için tazminat talebinde bulunan kişinin ekonomik durumu ve meydana gelen zararların tam olarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu noktada, uğranılan zararın delilleriyle birlikte gösterilmesi gerekir lakin meydana gelen zarar deliller ile birlikte tam olarak ispat edilemez ise asgari ücret üzerinden zarar hesaplaması yapılacaktır.