Yaşamımızı sürdürürken nitekim olumsuz durumlarla karşılaşmak mümkündür. Doğal afet, trafik kazaları, iş kazaları ya da sağlık sorunları gibi unsurlar olumsuz durumlara örnek olarak verilebilmektedir. Olumsuz durumlar ise hayatı riskler taşımaktadır. Ancak sigorta hukuku ve davaları oluşabilecek hayati risklere karşı güvence sunmaktadır. Belirli birçok şeyi kapsayan sigortalar insanların hayatını güvenceye almasını sağlamaktadır.
Siortalar sayesinde kişiler yaşadıkları olumsuz olayları az zararla kurtulmayı hedeflemektedir. Hayatını güvence altına almak isteyen kişilerin ise sıklıkla sorduğu sorulardan birisi: sigorta davalarının ne kadar sürdüğüdür. Sigorta davaları kaza, zarar gibi unsurlara göre; kazanın başlangıcından itibaren 2 yıl yahut 10 yıl sürebilmektedir. Sigorta hukuku “özel” ve “sosyal” olarak ikiye ayrılmaktadır.
Özel Sigortalar Nelerdir?
Kişilerin kendini güvence altına almak ve menfaatlerini korumak amaçlı olarak uyguladığı riziko güvencesine özel sigorta denmektedir. Riziko, tehlike anlamına gelmektedir. Kişinin yaşadığı olumsuz olay sonucunda zarar görme ihtimaline karşı uygulanmaktadır. Ancak yaşanan olayın sigorta kapsamına girmesi için olayın daha önceden bilinmemesi gerekmektedir. Özel sigorta kapsamına göre sigortalar ise şu şekildedir;
Can Sigortaları
Can sigortaları kendi aralarında üç farklı seçeneğe ayrılmaktadır;
- Kaza Sigortası: kaza sigortası uygulayan bireyler karşılaştığı kaza, iş görmezlik ya da sakatlık gibi durumlara karşı güvencedir. Mesela iş yerinde oluşan kaza sonrasında çalışamadığı gerekçesiyle tazminat almasını sağlamaktadır.
- Hayat Sigortası: Kişi yaşlanınca kimseye muhtaç kalmamak amacıyla hayat sigortası yaptırmaktadır. Yaşlandıktan belli bir süre sonra hayatta olması şartıyla sigortalıya belirli süreçler içerisinde para ödenmektedir. Ancak sigortayı yaptıran kişi ölürse ödenecek para ailesine verilmektedir.
- Sağlık ve Hastalık Sigortası: Kişinin ileride herhangi bir hastalığa kapılması ve bu hastalığın iyileşme sürecindeki tedavinin karşılanması amacıyla yapılan sigortaya hastalık sigortası denmektedir. Bu sigortalar bir ya da birden çok hastalığa karşı uygulanmaktadır. Hastalığın ortaya çıkması sonucunda belirlenen bedel sigortacı tarafından kişiye ödenir. Tıbbı bakım, hastalık sonucu ilaç, yatarak veya ayakta hasta tedavi ya da doğum sonucunda sağlık sigortası devreye girmektedir.
Zarar Sigortaları
Zarar sigortaları kendi arasında ikiye ayrılmaktadır;
- Malvarlığı Sigortası: Kişinin kendi taşınabilir ya da taşınmaz malına oluşacak tehlikelere karşı güvence altına almasına malvarlığı sigortası denmektedir. Bu gibi sigortalarda malın üzerinde bulunan hakkı ve menfaati için sigortalanmasıdır. Bu sigortayı kapsayan en önemli örnek ise depremdir. Deprem sonucunda oluşan zararın karşılanması için malvarlığı sigortası yapılmalıdır. Fakat oluşan zararın para ile ölçülebilir olması şarttır. Malvarlığı sigortasını ise; yangına bağlı kayıplar için sigorta, deprem sigortası ya da inşaat sigortası gibi unsurlar kapsamaktadır.
- Sorumluluk Sigortası: Sigortalının sorumluluğunu kapsayan durumlarda oluşan tehlike sonucunda, yaralanan ya da zarar gören kişilere tazminat bedeli ödemesi için uygulanan sigortadır. Yani sigortalının sebep olduğu bir olay sonucunda farklı kişilerin zarar görmesi halinde tazminat ödemesi için sorumluluk doğacaktır. Bu tazminat sonucunda ise malvarlığında eksilme meydana gelebilmektedir. Ancak sorumluluk sigortası bulunan bireylerde malvarlığında eksilme söz konusu ise kendisini güvence altına almasıdır.
- Daha fazla detaylı bilgi almak için sigorta hukuku sayfasını ziyaret edebilirsiniz.