Çekişmeli Boşanma Davası

Çekişmeli boşanma, boşanma ve boşanma şartları açısından tarafların anlaşamaması durumunda gerçekleşen boşanma davası şeklidir. Bu dava türünde taraflar arasında boşanma ya da nafaka, tazminat, velayet gibi boşanma şartları açısından anlaşma sağlanamadığı için dava çekişmeli olarak sürdürülmektedir.

Çekişmeli dava sürecinde taraflar anlaşamadıkları konu üzerinde iddia ettikleri konuları delillendirmek ve ispatlamak durumundadırlar. Bu nedenle dava süreçleri genellikle uzun sürmektedir. Bu süreç boyunca tarafların bir boşanma avukatına vekâlet vermeleri hak kaybına uğramamaları açısından önemlidir.

Çekişme Davası Koşulları

Çekişmeli boşanmaların temelinde tarafların boşanma veya boşanmanın nafaka, velayet ya da tazminat gibi sonuçları konusunda anlaşamamaları durumu söz konusudur. Bu nedenle çekişmeli dava koşullarının oluşması için;

  • Taraflardan biri boşanmak istemekteyken diğer taraf istememektedir.
  • Tarafların ikisi de boşanma konusunda anlaşmış olmalarına rağmen boşanmanın şartları konusunda anlaşamamışlardır.

Bu koşulların oluşması durumunda boşanma davası çekişmeli olarak yürütülmektedir. Tarafların bütün bu konularda anlaştıkları durumda ise anlaşmalı boşanma koşulları oluştuğu için dava anlaşmalı boşanma olarak tek celsede tamamlanmaktadır. Her iki durumda da tarafların bir boşanma avukatından yardım alması önerilmektedir.

Çekişmeli Davalarda Boşanma Sebepleri

Türk Medeni Kanununda boşanmayı isteyen taraflar boşanmak istemelerini bazı sebeplere dayandırmak zorundadırlar. Bu sebepler kanunda şu şekilde sıralanmaktadır.

  • Zina yapmış olması.
  • Birinin diğerinin hayatına kast etmesi ya da kötü davranışı,
  • Davalının suçlu olması ve haysiyetsiz yaşam sürmesi,
  • Evin terk edilmiş olması,
  • Davalının akıl sağlığının yerinde olmaması,
  • Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması.

Çekişmeli Dava Süresi

Çekişmeli davaların süresini belirleyen birçok etken bulunmakta olup süreyi etkileyen en önemli husus ise davanın açılmasına sebep olan iddiaların şüphe götürmeyecek şekilde ispatıdır. Boşanma sebeplerine dayanak gösterilen deliller ve tanıkların iddiaları ispatlayacak nitelikte olmasına ve hâkim tarafından iddiaların değerlendirilmesine göre dava süresi değişkenlik göstermektedir. Ülkemizde çekişmeli boşanma davalarının ortalama süresi 1-3 yıl arasındadır. Tarafların bu süre zarfında bir boşanma avukatından yardım almaları dava süresi açısından da önemli bir etkendir.

Çekişmeli Boşanma Davalarına Katılım

Çekişmeli boşanma davalarında davacı tarafın kendisi ya da boşanma avukatı katılım göstermek zorundadır. Davacı bütün duruşmalara kendisi katılmak istemezse bir boşanma avukatına vekâlet vererek dava sürecini avukatı vasıtasıyla devam ettirebilir. Boşanma avukatı davanın bütün aşamalarını davacının yerine takip edeceklerdir.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki çekişmeli boşanma davalarında davalara katılım davacı ve davalı taraf açısından farklılık göstermektedir. Davacı taraf duruşmalara katılmadığı takdirde dava üç ay içerisinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılırken, davalı taraf duruşmalara katılmazsa dava devam eder ve davalının davacının iddia ettiği hususlara itiraz hakkından feragat edildiği varsayılır. Bu nedenle davacı tarafın bütün duruşmalara katılamayacak olsa bile mutlaka bir boşanma avukatına vekâlet vererek davaların takip edilmesini sağlaması oldukça önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Davaları ve Nafaka

Çekişmeli dava esnasında taraflar mahkemeden ihtiyati tedbir olarak (yani dava sonuçlanıp kesin karar verilinceye kadar) yoksulluk nafakası ya da çocuk(lar) için iştirak nafakası talep edebilmektedir. 

Çekişmeli Davalar Esnasında Çocuk(lar)ın Velayeti)

Çekişmeli boşanma davalarında aynı nafaka konusunda olduğu gibi çocukların velayeti içinde ihtiyati tedbir olarak talepte bulunulabilmektedir. Hâkim çocukların yüksek menfaatleri yönünde değerlendirmede bulunarak dava esnasında çocuklar için hangi durum daha elverişli olacaksa o yönde karar verir. Dava sonuçlanıncaya GEÇİCİ VELAYET kararı, boşanma avukatı tarafından alınabilir.  

Boşanma davalarında çocukların yüksek menfaatleri mahkeme açısından en öncelikli konulardan biridir. Bu nedenle hâkimler çocuğun dava süresince kimin yanında kalacağına ve velayetin kimde kalacağına ilişkin çocukların menfaatine olacak şekilde değerlendirmelerde bulunur. Hem dava süresince hem de dava sonucunda hâkimler çocukların menfaatleri doğrultusunda velayet hükmü vermektedirler. Dava süresince geçici olan velayet kararı dava sonucunda kalıcı olarak verilmektedir. Bu nedenle velayet konusunda da mahkemenin çocukların menfaatinin hangi yönde olacağına yönelik hukuki olarak ikna edilebilmesi önemlidir. Bu konuda uzman bir boşanma avukatının yardımı velayetin alınabilmesi için faydalı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Deliller nelerdir?

Çekişmeli davalarda boşanma sebebi olarak gösterilen iddiaların dava süresinde ispat edilmesi gerekmektedir. İddiaların ispat yükümlülüğü davacı taraftadır. Burada unutulmaması gereken önemli nokta ispat etmek için ortaya konulan delillerin hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerektiğidir. Gizli kamera görüntüleri, ses kayıtları gibi deliller davada delil olarak sunulamayacak, sunulsa bile delil olarak geçerli olmayacaklardır. Bu nedenle delillerin, hastane kayıtları, polis tutanakları, kredi kartı ekstreleri gibi resmi kayıtlardan veya tanıklardan oluşması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Mal Paylaşımı Nasıl Olur?

Boşanma esnasında taraflar arasında sorun yaşanan en önemli konulardan bir tanesi mal paylaşımıdır. Evliliklerde Medeni Kanuna göre “Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi” söz konusudur. Bu rejime göre taraflar evlenirken herhangi bir şekilde bir sözleşme imzalayarak evlilik esnasında kazanılacak mallar konusunda bir anlaşmaya varmadılarsa evlilik esnasında kazanılmış tüm mallar ortaktır. Bu nedenle hem anlaşmalı boşanmalarda hem de çekişmeli boşanmalarda bu hususun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma davasında Boşanma Avukatı Gerekli midir?

Boşanma davaları hukuki bir süreçtir. Özellikle çekişmeli boşanmalar hem uzun bir süreç gerektirdiği hem de karmaşık bir yapıya sahip olduğu için hukuk bilgisi olmayan kişilerin davaları takip ederek haklarını savunması oldukça zordur. Boşanma davaları nafaka, velayet, tazminat ve malların paylaşımı gibi birçok sonucu olan davalardır. Tarafların dava sürecini iyi takip edemedikleri, iddialarını gerektiği gibi ispat edemedikleri takdirde dava sonucunda hak kaybına uğramaları ve mağdur olabilmeleri mümkündür. Bu nedenle boşanma davalarında hem davanın tüm sürecinin takip edilmesi hem de tarafların hukuki olarak haklarının korunması için bir boşanma avukatına vekâlet vermeleri daha doğru olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davalarının Yetkili Mahkemeleri

Boşanma davalarının yetkili mahkemeleri AİLE MAHKEMELERİDİR. Aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise AİLE MAHKEMESİ SIFATIYLA ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİ boşanma davalarında karar mercii olarak yetkilidir.

Eşlerin dava açılmadan önceki son 6 ay içerisinde birlikte ikamet etmiş oldukları yerde ya da taraflardan birinin yaşadığı yerde bulunan aile mahkemeleri boşanma davasının yetkili mahkemeleridir. Davayı açan tarafın hukuki bir biçimde hazırlanmış olan dava dilekçesini yetkili mahkemeye sunmasıyla boşanma davası açılmış olacaktır. Dilekçenin yetkili mahkemeye sunulması, dilekçede iddiaların, taleplerin ve boşanma sebeplerinin hukuki bir dille yazılması önem arz etmektedir. Bu nedenle dilekçe mahkemeye sunulmadan önce bir boşanma avukatından yardım alınması hak kayıplarına engel olabilmek için oldukça önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Davası ve Temyiz

Çekişmeli dava sonucunda karar verilerek taraflara tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde taraflar kararı istinaf edebilmektedir. İstinaf kararı veren mahkemeye sunulan bir itiraz dilekçesiyle yapılabilmektedir. Boşanma davalarında ilk üst mahkemeler istinaf mahkemeleridir. İtiraz istinaf mahkemesinde incelendikten sonra karar verilir. Karara yeniden itiraz yine 15 gün içerisinde Yargıtay’a yapılacaktır. İstinaf ve temyiz sürecinin takibi için tarafların bir boşanma avukatından yardım almaları önerilmektedir.

Tavsiye Edilen Yazılar