Araç değer kaybı, yaşanan trafik kazası sonucu aracın değerinde meydana gelmiş olan azalma olarak tanımlanabilir. Araçtaki değer kaybı, aracın kazadan önceki değeri ile kaza sonrası değeri arasındaki hesaplama ile bulunmaktadır.
Değer kaybı davası açabilmek için kusur durumu büyük önem taşımaktadır. Değer kaybı davası açmak isteyen tarafın tam kusurlu (%100) olmaması ve aracın pert olmaması gerekmektedir.
DEĞER KAYBI ZAMANAŞIMI
Araç değer kayıp davasında zamanaşımı süresi 2 yıl olarak belirlenmiş olup bu süre fiilin işlendiği tarihte başlamaktadır. Ama cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa bu noktada ceza aşımı süresi olan 10 yıllık süre uygulanmaktadır.
Örnekle anlatmakla gerekirse, 02/02/2021 tarihinde İzmir’de trafik kazası meydana geldiğini varsayalım, aracı hasar almış kişi 02/02/2023 tarihine kadar değer kaybı talep edebileceği gibi trafik kazası bir cezai sorumluluğu gerektiriyorsa yani ceza davası açılmış ise bu süre ceza zamanaşımı süresi olan 10 yıllık zamanaşımı süresine girecektir bu durumda değer kaybı 02/02/2031 tarihine kadar istenebilecektir.
Türk Borçlar Kanunu m.72’de yer alan hüküm;
“Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır”.
DEĞER KAYBI İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Kaza tespit tutanağı
- Hasar tespit tutanağı,
- Araçların kaza sonrası çekilen fotoğrafları (hasar halini gösterir)
- Ekspertiz raporu
- Ruhsat, kimlik vb.
- Değer kaybı için müracaat dilekçesi
- Vekaletname
DEĞER KAYBI DAVASI KİME KARŞI AÇILIR?
Araçta meydana gelen değer kaybı davası,
- Kazaya sebebiyet veren kişiye (Sürücüye)
- Ruhsat sahibine
- Kusurlu olan aracın ZMMS ‘ne (Sigorta şirketine)
Karşı açılmaktadır.
DEĞER KAYBI DAVASI SİGORTA TAHKİM
Araç değer kaybı ve hasar tazminatı için aracı değer kaybına uğrayan kişi öncelikle sigorta şirketine müracaat etmelidir. Sigorta şirketleri yasal olarak 15 iş günü içerisinde müracaata ilişkin cevap vermek zorunda olup verilen cevap neticesi hakkaniyetli ve değer kaybını karşılıyor ise değer kaybı kısa sürede mağduriyet büyümeden çözümlenmiş olacaktır.
Fakat, sigorta şirketinden gelecek olan yanıta göre (kısmen kabulü veya reddi halinde) değer kaybı talebinde bulunan kişi SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’na başvurabilecek veya YEREL MAHKEMEDE dava açabilecektir. 5684 sayılı Kanunu’nun 30. Maddesi çerçevesinde oluşturulan Sigorta Tahkim Komisyonu, sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler ile sigorta tahkim sistemine üye sigorta kuruluşları arasındaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların, kolayca ve hızlıca çözülebilmesi için kurulmuş bir komisyondur.
SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’na başvurulması halinde dosya 4 aylık bir süreç içerisinde çözümlenecektir.
DEĞER KAYBI DAVASI HANGİ MAHKEMEDE AÇILIR?
Yerel mahkemede dava açmak isteyen araç sahibinin ise öncelikle ARABULUCULUK başvuru yapması gerekmektedir. Değer kaybı haksız fiilden kaynaklanan bir talep olduğu için görevli mahkeme ASLİYE HUKUK MAHKEMELERİDİR.
Ancak önemle belirtmek gerekir ki karşı tarafın Sigorta Şirketi olması halinde ASLİYE TİCARET MAHKEMELERİ YETKİLİDİR.