Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Boşanmada velayet kime verilir sorusunun en net cevabını sizler için cevapladık. Velayet kelimesini tanımlamak gerekirse bir çocuğun hangi ebeveyni tarafından gözetileceğine ve yaşayacağını demektir. Boşanma işleminden sonra tarafların en çok ters düştüğü durumlardan bir tanesi de ortak çocuğun velayetinin kimde kalacağıdır. Öyle ki ülkemizde anlaşamayan birçok ebeveyn boşandığında çocuğunun velayet hakkının kaybedeceği korkusundan boşanma davası açmamaktadır.

Boşanmada Velayet Kime Verilir?

Velayetin kime verileceği konusunda temel olması gereken soru, çocuk için en yüksek menfaati hangi ebeveynin sağlayacağıdır. Üstün refah sorunu çocuğun yaşı, eğitim düzeyi, sosyal çevre ve diğer birçok faktöre göre değişir. Yargıtay kararlarına öncelikli ilgi; çocuğun optimal fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimi ve bu gelişimin sağlanması için sosyal, ekonomik ve kültürel koşulların sağlanması olarak tanımlanmaktadır. Başka bir deyişle velayeti almak isteyen taraf, çocuğun yüksek menfaatini sağlayabilecek taraf olmalıdır.

Uygulamada, genellikle yanlış anlaşılan koşullar altında, küçük çocukların velayeti anneye aittir. Aslında bunun temel nedeni, velayetin öncelikle 3-6 yaş arası çocuklar için en iyi ilgiyi sağlayacak olan annenin elinde olmasıdır. Ancak bu yaşta müvekkillerimiz de velayet hakkına sahiptir. Çünkü anne dahil edilerek çocuğun maksimum fayda sağlayacağı kanıtlanırsa bu hak babaya geçecektir.

Velayet Hakkı İçin Çocuğun Görüşünü Alınır Mı ?

Çocuğun görüşünün alınıp alınmayacağı durumu yüksek yargıda yerini bulmuştur. Kanuna göre söylenilenleri idrak edebilen bir çocuğa velayet hakkındaki görüşleri sorulur. Bu uygulama aşamasında vatandaşlar tarafından karıştırılan bir durum bulunmaktadır. Bu durum ise çocukların üstün yararı olduğu zamanlarda görüşlerinin terzine bir karar verilmesi mümkündür. Çocukların vasi adayları genellikle çocuklarını baskı altında diğer ebeveyni tercih edebileceği korkusudur.

Aile mahkemeleri velayet konusunda çocukların görüşünü alırken aynı ortamda bazı yardımcı kişiler bulunur. Rapor düzenlenirken pedagog, psikolog gibi çalışma alanlarının görüşlerini alarak rapor düzenlemektedir. Rapor içerisinde çocukların psikoloji, beslenme ve sosyal durumlarına dair görüşler yer almaktadır.

Velayetin Değiştirilmesi Talebi

Boşandıktan sonra bir ebeveyne tahsis edilen velayet hakkının sınırsız süresi bulunmamaktadır. Taraflara verilen bu haklar belirli bir süre sonunda veya bazı şartların gerçekleşmesi durumunda diğer tarafa verilebilir. Bu talepler için velayet hakkına sahip olamayan kişiler dava açarak durumlarını belirtebilir. Açılan bu dava sonucu tıpkı ilk velayet duruşmasında olduğu gibi aynı süreç işler ve çocuklar için en faydalı olacağı düşünülen tarafa velayet hakkı tahsis edilir. Bu dava sonucunda davayı açan taraf yeterli görülmezse velayet hala eski sahibinde kalmaya devam edecektir.

Çocukların alıştığı çevreden ayrılmaması ilkesi de Yargıtay’ın üstün yarar konusunda benimsediği ilkelerden bir tanesidir. Bu detay sonradan açılan velayet değiştirme davalarında ön planda tutulmaktadır.

 

Annenin Evlenmesi Durumunda Velayet Kime Verilir?

Velayet hakkı bulunan annenin evlenmesi tek başına velayetin değiştirilmesi için önemli bir unsur sayılmamaktadır. Annenin yaptığı evlilikte çocuğun ruhsal ve fiziki gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler olmaması durumunda velayetin değişmesi için geçerli bir neden bulunmamaktadır. Bu süreçte çocuklar için olumsuz bir durum oluştuğu takdirde tekrar velayet davası açılabilir.

Son olarak bu içeriğimizde sizlere Boşanmada Velayet Kime Verilir? Adlı sorumuzu cevapladık.

Tavsiye Edilen Yazılar