Hapis Cezasının Ertelenmesi

Ceza Hukuku’na göre, kişiler yasayla suç olarak nitelendirilmiş fiilleri gerçekleştirdiklerinde, ilgili yasada gösterilen yaptırımlar ile karşı karşıya kalırlar. Bu yaptırımlar; adli para cezası ve hapis cezasıdır. Bu doğrultuda, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda gösterilen hapis cezasını gerektiren fiillerin, kişilerce gerçekleştirilmesi halinde, failler Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun hükümlerine göre cezalandırılır ve bu ceza, ceza infaz kurumlarında infaz edilir.

Suç işlediği tespit olunan, ancak bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirilen şahsın, kişiliği dikkate alınarak cezanın belirlenen bir deneme süresi için cezaevinde infaz edilmemesi durumunda Türk Ceza hukukunda hapis cezasının ertelenmesi müessesesinden bahsedilir. Erteleme hapis cezalarının belirli bir süre infazının geri bırakılması ve bu süre sonunda sanığın yeni bir suç işlememesi halinde hapis cezasının infaz edilmiş sayılacağını sağlayan bir kurumdur. Erteleme sanık lehine sonuçlar doğurmakla beraber uygulanması için sanığın daha önceden 3 aydan fazla kasıtlı bir suçtan mahkum olmaması, aldığı hapis cezasının 2 yılın üzerinde olması ve yeniden suç işlemeyeceğine dair mahkemede kanaat oluşturması gerekmektedir.

Erteleme kararıyla beraber sanık hakkında bir denetim süresi belirlenir ve bu süre içerisinde belirli yükümlülükler yüklenebilir. Yükümlülüklere uyan ve denetim süresince yeniden suç işlemeyen hükümlünün cezası infaz edilmiş sayılacaktır. Yeniden suç işlemesi halinde verilen hapis cezasının kısmen veya tamamen çektirilmesine karar verilecektir.

Söz konusu çalışmada TCK madde 51 kapsamındaki erteleme kurumunun hukuki niteliği, şartları, sonuçları ve etkisi ele alınacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar